Що таке автофагія та чому вона корисна
Автофагія (дослівно, “самопоїдання”) – процес, що відбувається в клітинах. Білки, що неправильно “згорнуті”, старі органели, віруси та бактерії, які могли поглинути клітини імунної системи, потрапляють в лізосоми і піддаються знищенню. Лізосома нагадує пухирець всередині клітини із ферментами, які знищують непотрібне. Таким чином наші клітини "роблять прибирання".
Цей процес відбувається в тілі постійно, але кволо. Активує автофагію низка чинників, з-поміж яких — голодування, обмеження калорій та фізичні навантаження (https://bit.ly/2GCuWl5, https://bit.ly/2Vo8p58).
У 2016 році Нобелівську премію з медицини отримав Осумі Йошинорі за відкриття та опис молекулярних та фізіологічних механізмів автофагії.
Чому це важливо
Автофагія та голод, який її запускає, виявилися ефективними в полегшенні хвороб, пов’язаних із запаленням, серцево-судинних, нейродегенеративних і метаболічних хвороб, ожиріння та раку, сповільнення старіння та подовження тривалості життя.
Автофагія допомагає знищувати мієлоїдні бляшки в нейронах при хворобі Альцгеймера. Періоди голодування допомагають нормалізувати вагу та баланс холестерину (https://mayocl.in/2L6a1XS, https://bit.ly/2XCs1je).
Порушення механізмів автофагії спостерігається при нейродегенеративних захворюваннях. З віком та при регулярно високих рівнях інсуліну (тобто ми часто їмо солоденьке) автофагія сповільнюється. І навпаки — коли ми голодні, коли немає інсуліну і натомість є гормон глюкагон, автофагія запускається (https://bit.ly/2nz5Uwi).
Обмеження калорій у той чи інший спосіб — це модна та науково обґрунтована дієта. Для найкращого запуску автофагії голодування має тривати впродовж 18-24 годин. Тобто слід робити розвантажувальний день або пропускати вечерю і сніданок. Можна їсти лише в певний період дня: наприклад, з 11 години по 18 — але ж не постійно! Іншими шляхами “обмеження калорій” є підхід, коли ми харчуємося як завжди, але влаштовуємо дні дуже обмеженого споживання їжі. Популярний варіант 5 х 2, коли ми п’ять днів їмо як завжди, і два дні споживаємо не більше ніж 500-600 ккал. Ви можете обрати комфортний саме вам спосіб обмеження калорій (https://bit.ly/2nCQxky)
Протипоказання до інтервального голодування
- Люди, що звикли “заїдати стрес”, можуть після дня автофагії з’їсти значно більше, ніж потребують.
- Голодувати і тренуватися не варто. Можливе запаморочення та дуже низька ефективність тренувань. Особливо це стосується бігу чи плавання.
- Діабет 1 та 2 типу і голодування несумісні. Введення інсуліну на тлі голоду може критично знизити рівень цукру в крові.
- Вагітним жінкам також не варто голодувати, а дотримуватися повноцінного, хоч і не надмірного, харчування (https://mayocl.in/2L6a1XS)
На що звернути увагу
- Періоди голоду корисні для здоров’я, і варто привчити себе регулярно “постувати”, якщо у вас немає протипоказань.
- Ви можете допомогти організму з автофагією, якщо будете дотримуватися режиму харчування та відмовитеся від перекусів і солодощів.
- Якщо ви не можете голодувати, неодмінно займайтеся інтенсивними фізичними навантаженнями.
- Консультуйтеся з вашим сімейним лікарем, якщо плануєте розпочати таку практику.