Скинути
Контраст
Розмір
Сховати налаштування
Close
Налаштування доступності
Контакт-центр МОЗ
0 800 60 20 19
Facebook Youtube Telegram X White
Воєнний стан
Громадянам
Заявка на лікування за кордоном Доступні ліки Здоров'я А-Я Всеукраїнський тур ЗміниТИ Закупівлі ліків Протидія COVID-19 Безоплатна правнича допомога Допомога українським медикам та армії Опитування Психічне здоров'я Створення безбар`єрного простору МСЕК Військово-лікарські комісії Адміністративні послуги МОЗ
Медичним працівникам
Освіта
Стратегія розвитку медичної освіти Науково-дослідні установи Вступ на спеціальності галузі знань 22 «Охорона здоров'я» Цикли спеціалізації, тематичного удосконалення та заходи БПР у 2024 році
Пресцентр
Документи
eHealth
Контакти

Міфи та упередження щодо здорового харчування

Збалансоване харчування – не таке складне, як може видатися на перший погляд, а здорові харчові звички варто прищеплювати дітям з раннього віку. На це спрямовані зусилля реформи харчування у закладах освіти, яка стартувала у 2020 році за ініціативи першої леді Олени Зеленської й триває попри повномасштабну війну.

Проте одного лише збалансованого меню в садочках і школах  замало – батькам потрібно також працювати над раціоном усієї родини вдома. Адже правильні харчові звички – запорука здоровішого розвитку і довшого життя. 

Та в пошуках корисної інформації ми дуже часто набуваємо певних упереджень, які можуть бути шкідливими. Тож сьогодні ми розглянемо деякі з них і спробуємо розібратися з ними. Чи правда, що:

 

1. Замість білого цукру треба вживати мед.

Мед, коричневий цукор, різноманітні рослинні підсолоджувачі й сиропи, а також фруктоза у соку та солодкій газованці не перестають бути вільним цукром, тож на них також варто зважати, розраховуючи денну норму* споживання цукру. 

* ВООЗ рекомендує дорослим і дітям обмежити споживання цукру до менш як 10% від добової калорійності, або до 50 г вільного цукру на день, а дітям – до 25 г (або 5 чайних ложок без гірки). Проте краще скорочувати споживання цукру, а дітям до двох років не давати його взагалі.

 

2. Тільки люди з високим тиском і проблемами зі здоров’ям мають обмежити споживання солі

Обмеження кількості солі в раціоні – хороша практика для всіх. Високе споживання солі підвищує ризик розвитку гіпертонічної хвороби, інсульту, хвороб серця та нирок.  Більшість надлишкової солі ми отримуємо з переробленими продуктами: хлібом, консервами, ковбасами, твердим сиром, солоними закусками, готовими соусами. Щоби цього уникнути, частіше готуйте з натуральних продуктів, приправляйте їжу травами та спеціями замість приправ, що містять у своєму складі сіль. Приберіть сільничку зі столу, тоді не буде спокуси досолити страву.

* ВООЗ рекомендує дорослим споживати не більше ніж 5 г солі на день. Люди з високим кров’яним тиском мають вживати менше ніж 3 г солі на день.

 

3. Краще надавати перевагу знежиреним продуктам

    Жири не є абсолютним злом. Вони можуть бути корисними для нашого організму. Тож у «стосунках» з жирами варто тримати баланс: регулярно вживати їжу, що містить ненасичені жири (оливкову олію, авокадо, жирні сорти риби, горіхи тощо) – це корисно для серця. Водночас не варто  шукати панацею у знежирених молочних продуктах. Загалом експерти наголошують на тому, що велике значення має не кількість, а якість жиру, який ми споживаємо. 

* Дослідження свідчать: знежирені продукти містять набагато більше цукру і солі, ніж їхні аналоги зі звичайним вмістом жиру. 

 

4. Варто уникати вуглеводів, щоби бути здоровішим 

    Будь-який спосіб харчування, який передбачає відмову від цілої групи продуктів, позбавляє людину життєво необхідних речовин і не є корисним. Як і в прикладі з жирами, джерела вуглеводів можуть бути різними. Чипси, печиво і булки – це вуглеводи, але їхню кількість в раціоні варто обмежити, а краще – взагалі відмовитись. Водночас цільнозернові продукти, каші, бобові, овочі, фрукти, горіхи містять клітковину, вітаміни й мінерали – це їжа, від якої відмовлятися не варто. 

 

5.   Деякі продукти «чистять» організм або спалюють калорії

    Організм людини не можна порівнювати з килимом. Ваші нирки, печінка і система травлення чудово справляються з «детоксом» організму і роблять це щодня. Жодні дієтичні добавки або харчові продукти не дають такого «чудодійного ефекту». До того ж жодна їжа не спалює жир і не прискорює процес схуднення. 

На жаль, численні небезпечні методики «очищення організму» – різноманітні зондування, клізми, гідроколонотерапія тощо – можуть призвести до непрогнозованих наслідків, оскільки не мають переконливих доказів ефективності та безпечності.

Тому, якщо ви прагнете до здорової ваги, правильним вибором на її користь стане раціональне харчування, адекватний питний режим, достатня кількість щоденної рухової активності й сну, а також відмова від «харчового сміття». 

Розібратися з тим, що їсти й в яких кількостях, допоможе тарілка здорового харчування. Дотримання її принципів не лише покращить самопочуття усіх членів вашої родини, а й допоможе запобігти появі надлишкової ваги, а в майбутньому – розвитку цукрового діабету, захворювань судин і серця тощо.