Скинути
Контраст
Розмір
Сховати налаштування
Close
Налаштування доступності
Контакт-центр МОЗ
0 800 60 20 19
Facebook Youtube Telegram X White
Воєнний стан
Громадянам
Заявка на лікування за кордоном Доступні ліки Здоров'я А-Я Всеукраїнський тур ЗміниТИ Закупівлі ліків Протидія COVID-19 Безоплатна правнича допомога Допомога українським медикам та армії Опитування Психічне здоров'я Створення безбар`єрного простору МСЕК Військово-лікарські комісії Адміністративні послуги МОЗ
Медичним працівникам
Освіта
Стратегія розвитку медичної освіти Науково-дослідні установи Вступ на спеціальності галузі знань 22 «Охорона здоров'я» Цикли спеціалізації, тематичного удосконалення та заходи БПР у 2024 році
Пресцентр
Документи
eHealth
Контакти

Як обмежити вживання цукру

Надмірна кількість цукру в раціоні може зашкодити вашому здоров‘ю. А комбінації цукру, білого борошна, масла та транс-жирів - це взагалі своєрідна “бомба сповідьненої дії”, “діабет на тарілці“. Згідно з  дослідженнями ці інгредієнти пов’язують із високим ризиом виникнення серцево-судинних захворювань, ожиріння, карієсу, хвороб печінки та деяких видів раку.

В натуральному вигляді цукор містять фрукти, овочі, зернові та молочні продукти у формі фруктози та лактози. Для організму вони важливі, адже наше тіло перетворює ці продукти повільно, а цукор в них забезпечує стійкою енергією наші клітини.

Небезпеку для здоров‘я мають додані цукри, тобто ті, які штучно додають до продуктів, щоби зробити їх смачнішими. Наприклад, до солодких газованих напоїв, ароматизованих йогуртів, кетчупів та більшості десертів - тістечок, тортів та печива.

ВООЗ рекомендує обмежити споживання вільного цукру до 10% від загальної кількості спожитих калорій. Для людей, які щодня витрачають у середньому 2000 ккал (а це більшість дорослих, які ведуть малоактивний спосіб життя) - до 50 г на добу (10 чайних ложок). Водночас, разом з експертами ВООЗ рекомендуємо зменшити споживання цукру ще вдвічі – до 25 г (така кількість вільного цукру знаходиться у склянці фруктового соку) або до п’яти чайних ложок на день.

Для зменшення ризику для здоров’я необхідно споживати солодощі розумно та бути активними протягом дня.

 

Поради для обмеження цукру в раціоні

Зменшуйте кількість солодких десертів у своєму раціоні наскільки це можливо - цукор в них не приносить жодної користі.

Готуйте десерти самотужки

Солодощі з магазину зазвичай перенасичені шкідливими доданими цукрами та іншими домішками, тому за можливості готуйте десерт вдома. Таким чином ви зможете використати менше олії та цукру, або ж додати до десерту більш корисні інгредієнти, зокрема сухофрукти або горіхи.

Контролюйте порції та кількість солодкого

Намагаючись обмежити споживання улюблених продуктів, ви ризикуєте збільшити бажання їх з’їсти. Тому рекомендації їсти десерт всього один раз на тиждень або в особливих випадках дуже часто не спрацьовують. Замість цього краще контролюйте розмір порції.

Одразу чітко визначайте порцію

Цей спосіб вимагає багато зусиль, адже важко зупинитися і не доїсти вже розпочату пачку печива. Відберіть невелику кількість і перед тим, як почати їсти, відкладіть всі залишки.

Обирайте більш корисні альтернативи

Найбезпечніший спосіб споживати солодке - обрати більш корисні альтернативи. Чорний шоколад, горіхи, мед та сухофрукти можуть замінити шкідливі солодощі.

Які саме небезпеки має надмірне вживання цукру та чому треба обмежити його кількість в раціоні читайте в статті.

 

Залиште свою електронну адресу, щоб регулярно отримувати корисні публікації про здоров'я: підписатись на публікації рубрики "Здоров'я А-Я"