Скинути
Контраст
Розмір
Сховати налаштування
Close
Налаштування доступності
Контакт-центр МОЗ
0 800 60 20 19
Facebook Youtube Telegram X White
Воєнний стан
Громадянам
Заявка на лікування за кордоном Доступні ліки Здоров'я А-Я Всеукраїнський тур ЗміниТИ Закупівлі ліків Протидія COVID-19 Безоплатна правнича допомога Допомога українським медикам та армії Опитування Психічне здоров'я Створення безбар`єрного простору МСЕК Військово-лікарські комісії Адміністративні послуги МОЗ
Медичним працівникам
Освіта
Стратегія розвитку медичної освіти Науково-дослідні установи Вступ на спеціальності галузі знань 22 «Охорона здоров'я» Цикли спеціалізації, тематичного удосконалення та заходи БПР у 2024 році
Пресцентр
Документи
eHealth
Контакти

Чому варто їсти клітковину і де її знайти

Рівень смертності людей, які постійно вживали клітковину, майже на чверть нижчий у порівнянні з людьми, які вживали мінімальну кількість або ж не вживали її взагалі. Розказуємо продукти, у яких міститься клітковина, і про переваги такого раціону.

 

Чому варто їсти клітковину

На клітковину багаті фрукти, овочі, цільнозернові продукти, горіхи, насіння, соя та боби. Вони збагачують організм поживними речовинами та дають тривале відчуття насичення.

Регулярне вживання багатої на клітковину їжі суттєво знижує ризики появи серйозних хвороб та передчасної смерті. Науковці дійшли висновку, що вживання клітковини впливає на тривалість життя, після аналізу харчових звичок близько 400 тисяч людей протягом 9 років. Рівень смертності людей, що постійно вживали клітковину був в середньому на 22% нижчий, ніж серед тих, які вживали мінімальну кількість або ж не вживали її взагалі.

Результати дослідження суттєво не змінилися навіть після того, коли дослідники врахували й інші чинники, які впливають на ризик смерті людини — включно з рівнем фізичної активності, курінням, вживанням алкоголю та показником індексу маси тіла (https://goo.gl/8gskPW).

Що регулярніше ми споживаємо клітковину, то менші ризики появи серцево-судинних хвороб, діабету 2-го типу, ожиріння та деяких видів раку (https://goo.gl/XQJsnvhttps://goo.gl/au8ywMhttps://goo.gl/xSgjLG).

 

Скільки клітковини треба споживати щодня

Середня добова норма клітковини (за висновком Управління продовольства і медикаментів США) — 25 грамів на день (https://goo.gl/faYpnw). Це її приблизна кількість, якщо ви споживаєте близько 2 тисячі калорій на день. Денна норма може бути більшою або меншою в залежності від загальної потреби в споживанні калорій.

Зокрема науковці визначили й інший орієнтир за кількістю клітковини в раціоні, що базується на наявності певного хронічного захворювання (https://goo.gl/wSR9qG):

  • для діабету – 30-50 г на добу — сприятиме зниженню рівня цукру в крові
  • ожиріння – 20-27 г на добу — через тривале насичення сприятиме зменшенню спожитих калорій
  • хвороб серця – 13-33 г на добу — може покращити рівень жиру в крові та зменшити запалення

Збільшення кількості споживання клітковини підвищує якість раціону та додає різноманіття до поживних речовин, які можна отримати з їжі. Адже корисними для здоров‘я є вітаміни, мінерали та сполуки, які містять продукти, що природно багаті на клітковину.

 

Як збільшити споживання клітковини з максимальною користю для здоров‘я

1. Збільшуйте кількість клітковини в раціоні поступово.

Лікарі не рекомендують споживати одразу занадто багато клітковини. Через це можуть виникнути здуття та навіть біль в животі. Тому якщо ви прагнете нормалізувати денну норму споживання багатих на клітковину продуктів, втім до цього їли їх мало – намагайтесь робити це поступово та відчувайте свій організм.

2. Пийте достатньо рідини.

Це сприятиме процесу травлення та засвоєнню поживних речовин, і запобігатиме пов‘язаним із клітковиною закрепам.

3. Намагайтесь їсти на перекус горіхи, якщо у вас немає на них алергії.

Вони багаті на клітковину, водночас містять здорові ненасичені жири. Горіхи дають тривале відчуття насичення та запобігають переїданню. Важливо також не перестаратись, адже горіхи досить калорійні.

4.Додавайте висівки та насіння до домашньої випічки.

Ви можете використовувати також й цільне борошно замість білого.