Скинути
Контраст
Розмір
Сховати налаштування
Close
Налаштування доступності
Контакт-центр МОЗ
0 800 60 20 19
Facebook Youtube Telegram X White
Воєнний стан
Громадянам
Заявка на лікування за кордоном Доступні ліки Здоров'я А-Я Всеукраїнський тур ЗміниТИ Закупівлі ліків Протидія COVID-19 Безоплатна правнича допомога Допомога українським медикам та армії Опитування Психічне здоров'я Створення безбар`єрного простору МСЕК Військово-лікарські комісії Адміністративні послуги МОЗ
Медичним працівникам
Освіта
Стратегія розвитку медичної освіти Науково-дослідні установи Вступ на спеціальності галузі знань 22 «Охорона здоров'я» Цикли спеціалізації, тематичного удосконалення та заходи БПР у 2024 році
Пресцентр
Документи
eHealth
Контакти

Чи справді в заморожених фруктах та овочах немає корисних речовин?

Враховуючи наші кліматичні умови, з настанням холодної пори року на ринку харчової продукції зменшується пропозиція свіжих овочів та фруктів. Більшість із наявних дарів природи на полицях магазинів імпортуються та можуть відлякувати покупців ймовірною наявністю  консервантів, якими їх обробили перед відправленням, або ж високою ціною.

Альтернативою можуть бути заморожені місцеві фрукти та овочі. Хтось купує вже готову продукцію, інші ж самостійно роблять запаси у своїх морозильних камерах.

Не дивлячись на велику популярність заморожених фруктів та овочів, їх критики часто говорять, що користь можна отримати суто від свіжих плодів.

Чи справді це так?

Насамперед  важливо зазначити, що будь-який плід розпочинає втрачати свої поживні властивості, як тільки його зірвали. Умовний огірок або груша за харчовою цінністю “збідніють”, допоки дійдуть до вашого столу. Але це цілком нормальний процес, і його не потрібно боятися. Зірвані фрукти та овочі використовують власні поживні речовини, щоб підтримувати життєдіяльність.

А ось заморожування допомагає уповільнити цей процес, оскільки гальмується окиснення плоду. У цьому разі ключову роль відіграє час, а саме те, як швидко фрукти та овочі пройдуть шлях від збору до морозильної камери. 

Саме замороження уповільнює процес зниження поживності продукту, але швидкість, з якою втрачається ця поживність, сильно різниться у різних овочів і фруктів.

Якщо ми говоримо про промислові масштаби, то тут процес заморожування пришвидшився завдяки сучасним технологіям. Заводи з переробки знаходяться недалеко від полів та садів. Відповідно весь процес займає декілька годин. Овочі та фрукти просто не встигають “розгубити” усі корисні властивості. У такому замороженому стані плоди можуть зберігатися довгий час і не втрачати корисних речовин. Звісно, якщо їх не розморожувати і повторно заморожувати декілька разів. 

Крім того, миттєвий вплив низьких температур не дає воді, що міститься в плодах, перетворитися на великі кристали льоду. Клітинні оболонки залишаються цілими, а корисні речовини – неушкодженими.

Як ми бачимо, заморожені фрукти та овочі гідно конкурують з імпортними свіжими несезонними плодами, які до того ж часто транспортуються або нестиглими (вони дозрівають у дорозі), або ж обробленими. Так компанії зберігають товарний вигляд продукту. 

Якщо у Вас немає можливості споживати свіжі органічні несезонні овочі та фрукти протягом року, заморожені плоди стануть достойною альтернативою та зроблять ваш раціон не лише різноманітним, а й корисним та збалансованим.

Також хочемо нагадати про користь харчування за принципом “Здорової тарілки”.